evanghelistice, personal, scrieri

Exista o Lumina

…si Numele Lui e Christos.

Asta este cantecul pe care l-am ascultat in deschiderea concertului Delirious? de sambata seara, 20 decembrie 2008.

A fost un moment plin de intensitate, au inceput prin liniste si tacere, ca seara sa creasca in intensitate si sonoritate.

Dupa ce am ascultat si simtit ceea ce Delirious au avut de transmis, pot spune ca a fost un concert crestin. De ce crestin? Nu pentru ca pe scena a fost prezent un pastor. Nu pentru ca doua biserici importante din Bucuresti au fost organizatorii. Ci pentru ca in primul rand, L-am simtit pe Dumnezeu acolo.

Au fost momente clare de inchinare, in care intrega sala s-a rugat, s-a rugat  prin versuri, si si-a indreptat gandurile in Sus. Au fost momente clare de dezlantuire a tineretii…in care o sala intreaga (mai putin spectatorii propriu-zisi, care au stat jos cuminti 🙂 ) reactiona ca un ocean: cu flux si reflux. Dar pana si aceste momente au fost pline de cuviinta, pline de grija pentru ceilalti. Nu am vazut nicaieri nici o tinuta indecenta, nu am vazut nicaieri machiaje stridente, nu am vazut atitudini lipsite de respect. Putina aglomeratie, dar asta e de inteles.

Insa peste toate, a fost un prilej de a asculta mesajul unei trupe care a avut in spate 17 ani de experiente cu Dumnezeu. Un prilej de a ne inchina impreuna, noi cei aproximativ 3000 de oameni credinciosi. Si asta nu e putin. Prilejul de a demonstra si noi lumii ca existam si ca suntem uniti ne apare destul de rar. Si e bine ca o putem face, e sanatos.

Sintagma „concert crestin”. Ce inseamna ea? Pai…inseamna un concert unde pe langa muzica, ritm, lumini, si multimi de oameni, ai ocazia sa pleci de acolo putin mai inseninat. Putin mai optimist, si desigur, purtator al unui mesj important: Dumnezeu e in control. A fost in Sala Polivalenta, ne-a atins inimile, mai mult sau mai putin vizibil (nu a fost asa de lacrimogen ca, sa spunem, o predica despre intoarcerea fiului ratacitor), dar pentru unii concertul ala a fost raspunsul la rugaciuni, si post. Da?

Ma lupt cu prejudecatile in ultima vreme. Ce e curat, si ce nu e? Ce e bun si ce nu e?

In definitiv, roadele sunt cele care dezvaluie natura unei lucrari. Iar cei de la Delirious? au avut nenumarate roade bune. Hai sa incercam sa iesim putin din gaoace, si sa observam ca nu tot ce ni se pare noua sfant e de fapt universal valabil. Si reciproca e valabila: nu tot ce ni se pare necurat e de fapt pacatos. Sa aruncam putin din Lumina aceea din cantec peste situatia reala, din teren. Aveti curaj?

5 gânduri despre „Exista o Lumina”

 1. La fel de adevarat e ca unii din cei prezenti si-au pus intrebarea, in timpul desfasurarii evenimentului „Doamne, oare Tu chiar esti prezent aici?”

  Dupa ce recent am vazut frati crestini manifestndu-se la polul opus, foarte rigizi si inchistati, sufland si in iaurt, si temandu-se de orice maruntis care li se pare lor neevlavios, am cazut un pic pe ganduri.

  Cred in universalitatea mesajului crestin. Formele in care il imbracam nu ar trebui sa impiedice niciodata pe nimeni sa ajunga pana la continut. Ridic mirat spranceana cand dau de manifestari crestine „de nisa”, inaccesibile omului obisnuit, ci doar „extremelor”.

  Oare ar trebui crestinismul imbracat in ambalaje si culori si arome diverse, pentru ca fiecare categorie umana sa se poata regasi undeva? Apostolul Pavel spune cum s-a facut cu grecul grec si cu iudeul iudeu, si cum s-a facut fiecaruia tot ce a fost necesar, cautand sa-i castige pentru Cristos.

  Pe de alta parte, sa nu ne trezim ca in spatele cutiilor variate si frumos colorate nu a mai ramas nimic. Acelasi apostol Pavel ne spune, avertizand cu privire la lucrarea viitorilor slujitori ai lui Cristos din urmatoarele generatii – nimeni nu poate pune o alta temelie Bisericii, dar fiecare sa ia seama ce zideste deasupra, lucruri de valoare, durabile, sau nimicuri.

  In paginile scripturilor am intalnit un Cristos care sparge tiparele religioase ale oamenilor, nu de dragul de a fi nou sau diferit, ci pentru ca o lege respectata mecanic e doar litera moarta, nu aduce transformarea interioara dorita de Dumnezeu

  „poporul acesta Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui e departe de Mine” – cuvinte in lumina carora trebuie sa ne autoverificam, fie ca ne legam batraneste baticul pe cap cu nod in fata, fie ca ne zbenguim crestineste la concerte.

  1. Draga prietene,

   Lumina de care vorbeste titlul acestui post, este Lumina care trebuie sa ne lumineze autoverificarile. Sper ca macar cu aceasta afirmatie esti de acord.
   Personal, cred sincer, si in universalitatea mesajului crestin, si in nevoia de deschidere a unor biserici (in special ca sa isi poata indeplini misiunea, desigur; deoarece ferindu-se de beculete si de pomi de iarna, uita de misionarism, de evanghelizarea celor necredinciosi). Cred deasemenea ca acelasi Pavel care a fost greci cu grecii si iudeu cu iudeii (prin asta, neimpunand norme culturale exterioare niciunei biserici, dimpotriva, nepunand alt jug inutil…etc.) ar admite necesitatea modernizarii nu a mesajului evanghelic, NU NU, ci a canalului de transmitere.

   Eu raman la concluzia mea anterioara. Nu merge sa predicam „in pustie”, predicam la Sala Polivalenta.
   Cautam metode. Dezvoltam, inventam, ce nu merge dezbracam, impaturim si punem in dulap. Ceva-ceva trebuie sa functioneze.

   Roadele. Roadele vor judeca lucrarea, si ce trebuie pastrat, vom vedea.

   Pana atunci…repet, topaiala de la Delirious a avut efect vreme de 17 ani. Ceea ce nu se poate spune despre unele locuri din acelea cu…falfairi de luminite. Unele, da?

   Fii binecuvantat. Si nu uita ca exista public insetat si de strictete, si de libertatea de a aplauda si canta ceva cu bass-ul la volum maxim. 🙂

 2. Am intrat intamplator pe aici, dar am reusit sa simt si eu „fluxul si refluxul” inchinarii despre care ai scris in articol.
  Vreau doar sa felicit Romania pentru ca se intoarce cu fata spre Domnul.

  Stiu sigur ca vor fi astfel de evenimente si la Chisinau, imi place sa cred asta.

  PS. Delirious the best!
  FELICITARI
  sergiudrummer.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s