credinta, dumnezeu, evanghelistice, scrieri

Prieten cu Dumnezeu

copii 2

Exodul 33:11  Domnul vorbea cu Moise faţă în faţă, cum vorbeşte un om cu prietenul lui.”


Ce este prietenia? Cum intelegem noi astazi acest cuvant, dar mai ales care este valoarea lui reala, esenta lui. Care este adevarul despre prietenie?

Sunt oameni care se numesc robii lui Dumnezeu, si asta este bine. Dar se poate mai mult. Sunt oameni care se numesc copii lui Dumnezeu, si asta este extraordinar. Dar se poate mai mult. Sunt oameni care se considera parte din Mireasa lui Hristos. Insa se poate mai mult.

Toate aceste relatii sunt bune, sunt succesive, si se subscriu relatiei complete pe care o cauta Dumnezeu de la oameni, si dupa care tanjeste sufletul nostru.

Dumnezeu ne doreste prietenii sai. Pentru ca un rob nu poate fi privit cu ochi buni, asa precum un copil, indiferent de actiunile sale. Nici un copil nu este complet independent de parintii sai, este dependent de ei, si le datoreaza multe. Mireasa cuiva e si ea inca departe de Mirele sau, daca cei doi mai intai  nu sunt prieteni.

Prietenia este o relatie de simbioza. Simbioza este acea legatura dintre doua creaturi prin care cele doua vieti depind una de cealalta pentru a putea trai.

O astfel de relatie este reprezentata de licheni. Lichenii, am invatat la ora de biologie, au doua parti componente: o ciuperca si o alga. Ciuperca are radacinile, si face rost de hrana, si alga are clorofila. Adica prepara hrana. Fara ciuperca, alga  nu are ce manca, fara alga ciuperca nu poate descompune hrana ca sa se hraneasca. Ambele, impreuna sunt o echipa.

Prietenia nu poate sa insemne doar castigul uneia dintre parti. Nu poate fi o relatie de pe urma careia profita doar unul. Altfel nu e vorba de castig reciproc ci de doua posibilitati: fie unul cere (adica da directive) si celalalt executa, fie unul executa din proprie initiativa, oferind mereu panca cand oboseste si intr-un final se va opri.

Prietenia inseamna: incredere, pretuire, respect, ajutor, dragoste. Toate acestea pe ambele sensuri.

Stim cu totii ca Dumnezeu ne ajuta. Si ca ne iubeste. Si ca suntem pretiosi pentru El. Si noi il iubim pe Dumnezeu. Si desigur ii cerem ajutorul. Si asteptam acest ajutor.

V-ati intrebat vreodata de ce Dumnezeu ne foloseste pe noi, oamenii, pentru a indeplini lucruri marunte pe care in Vechiul Testament le faceau norii (adapostirea celor saraci), corbii (hranirea celor infometati), si izvoarele tasnite din stanca?

V-ati intrebat vreodata de ce Biserica are incredintata una dintre cele mai mari lupte si misiuni care au existat vreodata?

Mai ales cand Cel care incredinteaza aceste misiuni este:

1. Atotputernic. La Cuvantul Sau a aparut TOTUL.

2. Dispune de armate de ingeri, care sunt prin definitie duhuri slujitoare?

(Unii vor spune ca, prin ceea ce Dumnezeu ne pune sa infaptuim ne modeleaza si caracterul. Nu contrazic aceasta teorie. Dar caracterul cel mai desavarsit al unui om este acela in care el poate fi…prieten cu Dumnezeu. Prieten impacat, iubitor si care sare degraba din asternutul sau pentru a-si ajuta prietenii si Prietenul. )

Raspunsul meu este acesta: Pentru ca Dumnezeu doreste sa fie prietenul nostru, deci ne cere ajutorul. Pentru ca noi vrem sa ii fim prieteni, si sa nu fim profitori, sa avem doar un castig unidirectional, noi facem tot ce ne sta in putinta.

Pentru ca Dumnezeu doreste sa fie prietenul nostru, El are incredere in noi pentru continuarea mantuirii acestei lumi. Pentru ca noi avem incredere il El trebuie sa acceptam sa ne lasam modelati si ajutati sa putem implini ceasta misiune.

Pentru ca prietenia este pe doua sensuri. Pentru ca Dumnezeu nu se multumeste cu franturi de relationare, ci doreste totul de la noi, ne daruieste si increderea Sa, si ne cere ajutorul.

Pentru ca Dumnezeu ne iubeste. Atat de mult, incat pentru prietenia noastra a coborat din Inalt, a suferit si a murit, si a inviat pentru a ne elibera de robie. Ne-a infiat, ca sa ii fim copii.  Ne-a dat Duh Sfant ca sa putem creste in credinta, si maturitate. Si ne-a mai dat ceva: propriul lui exemplu despre prietenie.

Si un mic fond muzical.

4 gânduri despre „Prieten cu Dumnezeu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s