cautari

Despre teoria evolutiei, pre limba ateilor – Guest Post: Alex POP – Pt. 1

Randurile de mai jos sunt scrise de Alex Pop, si publicate pe facebook in data de 14 August sub acelasi titlu, intr-o nota de facebook. Dupa cateva mesaje si comentarii, am obtinut acordul pentru publicarea acestor randuri, de la autor.

Acum, ca draga mea sotie m-a iertat pentru o noapte alba petrecuta in tovarasia unor oameni fara Dumnezeu, pot linistit sa impartasesc cu prietenii citeva din concluziile trase.

M-a intrebat un baiat extrem de inteligent ce inteleg eu  prin teoria evoluției, deoarece i-am lasat impresia ca nu prea as intelege-o.

Era gata-gata sa-i dau un raspuns scurt, bascalios  (tipic neo-“pocaiesc” 🙂 ) – insa bine am facut ca m-am abtinut.

M-am hotarit sa dau mai intii o raita prin rafturile uriasei biblioteci virtuale gratuite, aflata la indemina tuturor, sa ma mai scolesc pret de citeva minute si sa-i dau  apoi un raspuns destept, care sa-l lase cu gura cascata :).

Mr. Gugaila, vesnic la datorie, iti gaseste de-ndata tot ce-ti doreste sufletelul, mai ales daca stii si un pic de englezeasca, incepind cu… “Evolution for Dummies” (adica pe intelesul prostovanilor) si pina la prelegeri cu Dawkins, Hitchens si alti zei atei. Asta, fiindca m-am decis sa aflu raspunsul nu de la vreun savant crestin, nici de la Institute for Creation Research si nici macar de la tanti Wiki – ci de la darwinisti get beget.

Dupa multa click-uiala prin mai multe ograzi ateiste, am poposit in vecini, la Univ. of Berkeley (sau “bezerkeley” – ca sa folosesc alintul dat de conservatori acestui focar “progresit”; ca “liberal” e un termen mult prea ab-uzat, lately…).

Am petrecut astfel toata noaptea cu evolutionistii de la Berkeley, unde-am avut mai mult “fun” decit a avut Darwin in Galapagos :).

Am descoperit lucruri extrem de interesante, fascinante chiar; ignoranta mi-a scazut c-un inch, doi (deh, cam cit poa’ sa-nvete omul intr-o singura noapte).

Cel mai interesant lucru a fost sa aflu ca tot mai multi savanti convinsi de veridicitatea teoriei evolutiei, ajung sa creada ca exista totusi o forta supranaturala, ceva, sau Cineva, care ghideaza totul (o sa dau ceva citate la urma).

Pe scurt, foarte pe scurt de fapt, am invatat urmatoarele (cu scuzele de rigoare pentru eventualele greseli de traducere a unor termeni prea tehnici pentru ageamii ca mine):

Cica evolutia e definita asa:

“Descent with modification, from a common ancestor” – adica “descendenta cu modificare, dintr-un stramos comun” – descendenta in sensul de “transmitere, mostenire”. Despre aparitia stramosului comun, prima celula vie, se ocupa abiogeneza, o alta “terra incognita” pentru muritorul de rind.

Aceste modificari evolutionare au loc cu ajutorul a patru mecanisme:

  1. Mutatia genetica – modificari in structura DNA (”Deoxyribose Nucleic Acid”) adica schimbari care au loc cind o celula se multiplica si isi face o copie imperfecta a DNA-ului ei, sau schimbari datorate deteriorarii din cauza radiatiei sau expunerii la diferite chimicale, si alte cauze.
  2. Migratia genetica – transfer de gene de la o populatie la alta – de ex. polen care e dus de vint intr-o destinatie noua, oameni care ajung intr-o tara diferita, etc.
  3. Deriva genetica (drift) – dramatica alterare in genele  unei populatii reduse la numar, alterare datorata schimbarii frecvenţei alelelor de la o generaţie la alta (alelele  fiind o pereche de forme diferite ale unei gene care se afla in acelasi punct al unui cromozom specific, fiecare controlind anumite trasaturi: de ex. omul are alele care controleaza culoarea ochilor, etc.). Un dezastru natural, un cataclism, decimarea (de. ex prin vinat) poate reduce  dramatic diversitatea genetica a unei anumite specii;izolarea fortata a unui grup (indieni), sau voluntara (Amish) poate duce la pierderea unor trasaturi sau inmultirea unor defecte prin inbreeding.
  4.  Selectia naturala –  adica păstrarea indivizilor cu însuşiri avantajoase din punct de vedere biologic (survival of the fittest) si eliminarea indivizilor cu însuşiri necorespunzătoare; un proces prin care organismele capabile sa se adapteze mai bine mediului inconjurator au sanse mai mari de supravietuire, perpetuare si imbunatatire a speciei.

Nu e locul aici si nici n-as avea timp sa continui in detaliu cu restul teoriei, micro si macroevolutie, s.a.m.d.

Vreau doar sa impartasesc cu cei interesati, concluzia mea ca:

Un crestin nu are de ce sa se teama daca se aventureaza putin prin labirinturile teoriei evolutiei. Va putea chiar sa inteleaga mai bine contorsiunile si frustrarile multor atei, care, dupa ce au bijbiit ani de zile dupa adevar, sa descopere surprinsi, ca la iesirea din labirintul vietii ii asteapta Creatorul universului si Izvorul Vietii.

Aceeasi concluzie suna insa mult mai convingator cind e exprimata chiar de un ateu (“evoluat” mai apoi la rangul de agnostic):

“This is an exceedingly strange development, unexpected by all but the theologians. They have always accepted the word of the Bible: In the beginning God created heaven and earth… [But] for the scientist who has lived by his faith in the power of reason, the story ends like a bad dream. He has scaled the mountains of ignorance; he is about to conquer the highest peak; [and] as he pulls himself over the final rock, he is greeted by a band of theologians who have been sitting there for centuries.”

(In traducera libera: Noi (ateii)… “ne trezim ca am ajuns intr-o situatie foarte bizara, neprevazuta de nimeni, cu exceptia teologilor. Ei au acceptat tot timpul cuvintul Bibliei: ”La inceput, Dumnezeu a creat cerurile si pamintul”… Dar pentru un savant, care a trait doar prin credinta in puterea ratiunii, istoria se termina ca un vis urit. Caci el a depasit munti de ignoranta, a ajuns aproape sa cucereasca cel mai inalt pisc… si tocmai cind s-a catarat peste ultima stinca … e intimpinat de o ceata de teologi, ce-l asteptau acolo de secole” ).

Robert Jastrow, astronomer, founder of NASA’s Goddard Institute

 

Personal, studiind materialul afisat de respectiva universitate, am gasit pleiadele de fotografii, grafice si planse cu note explicative  extrem de fascinante si de interesante. Am fost uimit sa aflu CUM functioneaza organismele vii de tot felul.

Nu prea am fost insa incintat de modul cum s-a incercat un raspuns la multe si saciitoare “DE CE” –uri (“de ce” nu exista dovezi cu fosile intermediare, inter-specii, de ex.).

Apoi, abunda speculatiile prin care se incearca explicarea modului in care evolutia a determinat aparitia unor trasaturi noi si foarte complexe (ochiul, de exemplu). Explicatia despre cum vulturii si pasarile de prada in general, au reusit sa supravietuiasca milioane de ani cu un sfert de aripa… cu o jumatate… s.a.m.d. pina la aparitia aripii complete, functionale,  o gasesc cu-adevarat jalnica: “Nu puteau sa zboare inca cu ele, dar precis ca aripile, desi incomplet dezvoltate, erau totusi bune la ceva, de ex. protectie impotriva frigului”… !!!).

Va urma maine si partea a doua a articolului.

2 gânduri despre „Despre teoria evolutiei, pre limba ateilor – Guest Post: Alex POP – Pt. 1”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s